Teknolojinin ilerlemesiyle mobil cihaz kullanıcılarının sayısı giderek artmıştır. Aynı şekilde mobil şebeke alt yapısı da sürekli olarak gelişmektedir. Bu nedenle mobil kullanıcıların internet kullanımı yaygınlaşmıştır. DailyTech istatistikleri mobil internet kullanıcılarının masaüstü kullanıcılardan daha fazla olduğunu göstermektedir [2]. Özellikle akıllı telefonların artması ile birlikte sayı ve çeşitlilik bakımından büyük bir büyüme oranı yakalayan mobil kullanıcı sayısı, kullanıcı dostu uygulamaların artmasını ve yaygınlaşmasını sağlamıştır.
Android, IOS ve Windows Phone mobil sistemlerde kullanılan başlıca işletim sistemleridir. Her işletim sistemi farklı ekran boyutları olan mobil cihazlara destek vermektedir. Ayrıca her işletim sistemi kendine özgü geliştirilen mobil web tarayıcısını kullanıcılara sunmaktadır. Bu mobil web tarayıcıların kendilerine has özellikleri bulunmaktadır. Aynı şekilde Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari, Opera, YaBrowser vb. birçok masaüstü web tarayıcı yazılımı mevcuttur. Kullanıcı bu tarayıcıları kullanarak istediği web sayfasına rahatlıkla ulaşabilmektedir. Günümüzde artık sadece masaüstü web kullanıcılarını değil mobil web kullanıcılarının varlığı da göz önünde bulundurarak uygulamalar geliştirilmelidir. Geliştirilen web sayfası veya uygulamalarının farklı tarayıcılarda farklı görümüne sahip olacağı bir gerçektir. Sabit çözünürlük değeri ile tasarlanan ve yalnızca tek bir web tarayıcısı üzerinde test edilen web uygulaması, test edildiği web tarayıcısında sorunsuz çalışabilir fakat farklı tarayıcılarda görünümde bozulmalar olacaktır. Bu durumun en büyük nedeni ise web tarayıcıların her birinin desteklediği kod yapısı ve çalışma biçiminin farklı olmasıdır. Fakat gelişen kodlama teknikleri bize yeni yaklaşımlar sunmaktadır. Bu yaklaşımlardan biri olan duyarlı tasarım (Responsive Design) yaklaşımı hem web tabanlı uygulama geliştiricilere hem de kullanıcılara oldukça önemli kolaylıklar sağlamaktadır.
Duyarlı tasarım, herhangi bir web sayfasındaki görünümü net bir şekilde ayarlamak için kullanılan bir yöntemdir [3]. Bu yöntemin kullanıldığı bir web sayfasında, ekran çözünürlüğü veya ekran boyutu ne olursa olsun görünümler net bir şekilde sağlanabilmektedir. Duyarlı tasarım ile mobil cihazlarda ekranı büyütme veya küçültme gereksinimi ortadan kalkmaktadır. Çözünürlüğü farklı olan web tarayıcılarında ise sağa-sola kaydırma çubuklarını kullanmadan net bir şekilde görünüm elde edilebilmektedir. Duyarlı tasarım yöntemi kullanılarak geliştirilen bir web uygulaması, açıldığı cihazın ekran boyutu ve çözünürlüğüne göre kendi görünüm özelliklerini dinamik bir şekilde değiştirmektedir. Bu yöntemle geliştirilen web sayfa veya uygulamaları sayesinde mobil işletim sistemleri için geliştirilmesi gereken ayrı ayrı mobil uygulama gereksinimleri ortadan kalkmaktadır.
Yazının devamını için TIKLAYINIZ.